Doç. Dr. Zümra Atalay ile Online Mindfulness Giriş Eğitimi (5 Eylül 2020)
Yaşamla an be an, değiştirmeye çalışmadan temasa geçtiğimizde her şeyin değişen doğasını fark ederiz.
Böylece yaşamlarımızda huzur ve mutluluğun gelip geçen ve değişen yaşam olaylarına bağımlı olmadığını fark ederiz.
Mindfulness’ın temel prensibi nedir, nasıl işe yarar?
Mindfulness (bilinçli farkındalık), şimdiki an içerisinde gerçekleşenlere dikkat etmek, bu dikkatin niteliğini fark etmek ve tüm bu fark edilenleri acele ile yargılamaksızın kabul etmeyi içerir. Bilinçli farkındalığın özü kişinin yaşanan anın deneyimine kabul edici ve dostane bir tavır ile dikkat etmesidir. Her an olup biten deneyimin hoşumuza giden, gitmeyen veya nötr olup olmamasına bakmaksızın merak ve açıklıkla algılamak, buna izin vermek ve gözlemlemektir.
Basit bir dille ifade etmek için; bilinçli farkındalığın başlıca iki bileşeni (a) odaklanmış dikkat ve (b) kalbin genellikle şefkat ve sevgi gibi kelimelerle tanımlanan açıklık ve olumluluk düzeyidir. Zihnimiz çoğunlukla geçmiş ve gelecektedir. Öyle ki araştırmalar uyumadığımız zamanın neredeyse yarısını o anda her ne ile meşgulsek onunla geçiremediğimizi söylüyor. Yani dalgınlık günümüz insanının başlıca problemlerinden birisi. Mindfulness bizlere şimdiki anda kalmanın yollarını göstererek, şu anla olan temasımızı arttırıyor. Böylece daha canlı ve farkında oluyoruz. Sadece fark etmek ve şu anla temas etmek yetmiyor. Aynı zamanda fark ettiğimiz şeyleri ele alacak tutumlara da ihtiyacımız var. Çünkü bizim için bu anın içindeki her şey mutluluk verici olmayabilir. Yaşamla an be an, değiştirmeye çalışmadan temasa geçtiğimizde her şeyin değişen doğasını fark ederiz. Böylece yaşamlarımızda huzur ve mutluluğun gelip geçen ve değişen yaşam olaylarına bağımlı olmadığını fark ederiz.
Mindfulness dünyada nasıl bu kadar popüler hale geldi? Uygulayan ünlüler var mı?
Mindfulness’ın en güçlü ve popüler hale gelmesine neden olan yönü arkasındaki bilimsel destek. Özellikle nörobilimin ilgi alanına girmiş olan bir konu. Nöral esnekliğimiz keşfedildiğinden beri duygu, düşünce ve davranışlarımızla yaptığımız çalışmaların ve beceri eğitimlerinin beynimizi yapısal ve fonksiyonel olarak değiştirebileceğimizi anladık. 8 haftalık bir mindfulness kursunun bile bizde bu değişiklere neden olduğu bilimsel olarak desteklendi. Mindfulness, bizleri anla temasa ve yargısız bir kabule doğru götürerek iyi oluş halimizi yani yaşam kalitemizi arttırabilir
Kimler bu metoda daha çok ihtiyaç duyuyor?
Mindfulness (bilinçli farkındalık herkes için. Herkesin yaşamında ihtiyaç duyacağı bir beceri. Öyle ki Bill Gates’e göre, mindfulness – bilinçli farkındalık 21. yüzyılda kendimizi daha iyi tanımamız ve yaşamlarımızda acıya nasıl katkıda bulunduğumuzu görebilmemiz için bir ihtiyaçtır. Hepimizin yaşamında dönem dönem iş stresi, günlük hayatın getirdiği zorluklar, bedensel şikayetler ve hastalıklar, karşılaştığımız problemli durumların ve tüm bunların yanı sıra yorgunluk, tükenmişlik, hayattan keyif alamama gibi direkt olarak bir nedene bağlı olmayan ama yaşam kalitemizi düşüren zorlukların da mindfulness (bilinçli farkındalık) gündeminde olduğunu eklemek gerekir.
Uygulama ve Program İçeriği
Bilinçli farkındalık hakkında bilgilendirici ve yaşamınızda da kullanabileceğiniz uygulamalar içeren teori ve pratiğin harmanlandığı bir buluşma olacak. Bu buluşmanın sonunda gerçek anlamda anda kalmayı deneyimleyeceksiniz. Deneyimler hakkında düşünmek ile deneyimi yaşamak arasındaki farkı anlayacaksınız. Ayrıca bilinçli farkındalığın bir beceri olduğunu ve dolayısıyla geliştirilebilir olduğunu, isterseniz daha da fazlasını öğreneceksiniz.
Bilinçli farkındalığın temel mekanizmaları olan
1. Dikkat
2. Beden farkındalığı
3. Duygu düzenleme
4. Kendimize ve yaşama dair deneyimsel boyut hakkında bilgilendirme ve uygulamalar yapılacak.
Mindfulness (bilinçli-farkındalık) tutumları olan sabır, merak, yargısızlık, kabul ve şefkat tüm gün boyunca yanımızda ve bize destek olacak…
Eğitimde sizlerle görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyorum
Doç. Dr. Zümra Atalay
Eğitim Süresi: 8 Saat (09.00-17.00)
Eğitmen: Doç. Dr. Zümra ATALAY
Verilecek Belge: Katılım Belgesi
Eğitim Ücreti: 650 TL
Not: Lütfen eğitim ödemesi için 0 549 693 22 33 numaralı telefondan bizimle irtibata geçiniz.
Yorumlar
Yorumunuz